Topic	" CME cum CNE and Workshop on Pain and Palliative Care "
Organizer	Department Anaesthesiology, NEIGRIHMS,Shillong
Date	09/08/2019 to 11/08/2019
Time	9.00 AM – 6.00 PM
Live Streaming Link	https://nrcmedia.nmcn.in/userportal/index.htm l#/home/main and Click on video - 165554 (RRC_Neigrihms)_RPCS1
Telecast Venue at AIIMS Delhi	Studio-II, SET Facility



NATIONAL CME cum CNE & WORKSHOP ON PAIN AND PALLIATIVE CARE

9th-11th August, 2019 Venue: NEIGRIHMS, Shillong – 793018

Website: neigrihms.anaesthesiology@gmail.com



V

DEPARTMENT OF ANAESTHESIOLOGY AND CRITICAL CARE

Chief Patron

Prof (Dr) D.M Thappa (Director, NEIGRIHMS)

Advisor:

Prof (Dr) A.C.Phukan (Dean)

Organizing Chairperson

Prof. P. Bhattacharyya

Organizing Secretary

Dr. Priyanka Dev

Co-Organizing Secretaries

Dr Asima Bhattacharyya Dr Himjyoti Das Dr Laltanpuii Sailo

Scientific Committee:

Dr Diganta Das

Dr. Sarah Ralte

Dr. Donkupar Khongwar

Dr. Bishwajeet Saikia

Dr. Dathiadiam Tongper

Dr. Baridalyne Nongkynrih

Ms. Sandra Lywait

Ms. Anita Wann

Ms. Bashisha Chyne

Treasurer:

Dr Sunny

Co-Treasurer:

Ms. Monica Kharbudon

To.

Dated: 1st Aug, 2019

Dr. Parveen Kumar Neema, HOD, Dept. of Anaesthesiology. AIIMS, Raipur, Chhattisgarh - 492099.

Dear Sir.

Greetings from the Organizing Committee of National CME cum CNE and Workshop on Pain and Palliative Care, NEIGRIHMS

On behalf of the Organizing Committee it gives us great pleasure to inform you that Dept. of Anaesthesiology, NEIGRIHMS is organizing a three days conference/workshop for nurses and doctors on "Pain and Palliative Care" on 9th-11th Aug, 2019 from Lecture theatre-1 (E-classroom), NEIGRIHMS.

In this regard, I would like to request you to kindly inform your esteemed "Faculty, staff and students" to kindly participate in this program through Video Conferencing. The details of the program are enclosed herewith.

For any clarification or assistance regarding the program, please contact

Prof. Prithwis Bhattacharyya, Nodal Officer, RRC (N.E), NEIGRIHMS. Ph. No.:- +91 8794732674, +91 9436335209

The details of the Video Conferencing are provided below:-

IP Address: 14.139.245.136##165554.

For any further assistance regarding Video Conferencing kindly contact:

Mr. Y. Hemajit Singh, Consultant (Operation), RRC (N.E), NEIGRIHMS. Ph. No.: 9863647355

With regards, Organizing Committee

Prof. (Dr.) Prithwis Bhattacharyya

Organizing Chairperson

National CME cum CNE Workshop on Palliative Care 9th August 2019

TIME	DURATION	TOPICS	SPEAKER
9:00-9:20 am	20 mins	Oral Care	Ms. Dukadonhi. S. Babai
			Nursing Officer, NEIGRIHMS
9:20-9:40 am	20 mins	-Tracheostomy Care	Dr. Earnestly Roy Sohkhia
		-Endotracheal tube Care	Consultant, Critical Care,
			Woodland Hospital
9:40- 10:00 am		TEA BRE	AK
10:00-10:30 am	30 mins	-Ryles tube/ Nasoduodenal	Ms. Cheerful Hadem
		-Uses, Care, Cleaning	Nursing Officer, NEIGRIHMS
		-Enema	
10:30-11:00 am	30 mins	Bedsore Prevention & Care	Smt. Irene Nongtraw
			Deputy Nursing Superintendent cum CNE Chief Co-
			ordinator, NEIGRIHMS
11:00-11:20 am	20 mins	Bed Making	Ms. Ranjita Devi
			Senior Nursing Officer, NEIGRIHMS
11:20-11:40 am	20 mins	DVT Stockings	Ms. Rashmita Devi
			Nursing Officer, NEIGRIHMS
11:40-12:10 pm	30 mins	Lymphoedema Management	Mr. Rajith
			Physiotherapist, NEIGRIHMS
12:10-12:40 pm	30 mins	Care of Surgical site/ wound care	Dr.Dathiadiam Tongper
			Asst. Professor, Dept. Of General Surgery, NEIGRIHMS

12:40-1:00 pm	20 mins	Care of IV /infusion sites	Mr. Reginald Richie Shangpliang		
			Nursing Officer, NEIGRIHMS		
1:00-1:20 pm	20 mins	Positioning & use of comfort devices	Ms. Deepshika Kakoty		
			Nursing Officer, NEIGRIHMS		
1:20-1:40 pm	20 mins	Use of infusion pumps	Ms. Darihunlang Pariat		
			Nursing Officer, NEIGRIHMS		
1:40-2:10 pm	LUNCH BREAK				
2:10-2:40 pm	25 mins	Social Work in Palliative Care	Dr Rakesh Nongthombam		
			Asst. Professor, JNIMS, Manipur		
2:40-3:00 pm	20 mins	Nebulization & Spacers (Cipla)	Dr.Prakash Deb		
			Senior Resident Doctor, Dept. Of Anesthesiology and		
			Critical Care, NEIGRIHMS		
3:00-3:30 pm	30 mins	Role of Physiotherapy in Palliative Care	Mr. Rajith		
			Physiotherapist, NEIGRIHMS		
3:30-3:55 pm	30 mins	Colostomy Care	Dr Donkupar Khongwar		
			Asst. Professor, Dept. Of General Surgery, NEIGRIHMS		
3:55-4:25 pm	30 mins	Working as a team	Dr. Kabindra Bhagwati		
3.33 1.23 pm	30 111113	working as a team	Associate Professor		
			In-charge Palliative Care, BBCI, Assam		
4:25-4:40 pm	15 mins	Control & Treatment of side effects associated with cancer	Dr. Nandlal Bhagat		
F		pain:	Director, Global Pain & Palliative Clinic,		
		Sedation	Consultant at HAMM Hospital & Research Centre, Hojai,		
		Cognitive dysfunction	Assam		
		Respiratory depression (morphine toxicity)			
5:30-6:00 pm	30 mins				
5:30-6:00 pm	30 mins	INAUGURATION			

National CME cum CNE Conference on Pain & Palliative Care 10th August 2019

TIME	DURATION	TOPICS	SPEAKER	CHAIRPERSON
9:00-9:15 am	15 mins	Introduction to Palliative Care	Dr. P. Bhattacharyya	-
			HOD, Dept. of Anesthesiology and Critical	
			Care, NEIGRIHMS	
9:15-9:45 am	30 mins	Optimization of care:	Dr. P. Bhattacharyya	
		-Quality of life	HOD, Dept. of Anesthesiology and Critical	Dr. Baridalyne Nongkynrih
		-Essential care	Care, NEIGRIHMS	Professor, Centre for
		-Anticipatory prescription		Community Medicine
		-The terminal phase		AIIMS, New Delhi
		-Dying phase		
9:45-10:00 am		TEA BREAK		
10:00-10:20 am	20 mins	Assessment & management of:	Dr. Dathiadiam Tongper	
		-Malodour	Asst. Professor, Dept. Of General	Dr. Sandeep Sahu
		-Exudate	Surgery, NEIGRIHMS	Additional Professor
		-Bleeding		Anaesthesia, SGPGIMS,
10:20-10:40 am	20 mins	Gastrointestinal assessment & management:	Dr. Tridip Borah	Lucknow
		-Constipation, enema	Asst. Professor,	
		-Nausea & vomiting	BBCI, Assam	
				Dr Ayananshu Nayak
10:40-11:20 am	20 mins	Assessment & Pharmacological management of:	Dr. Sonali Shinde (Drug)	Psychiatrist
		-Anxiety	Consultant Psychiatrist	Daradia Pain Clinic,
		-Agitation	Mind and Wellness Clinic	Kolkatta
		-Delirium		
		-Dementia		
		Non- pharmacological management of:	Smt. Greenita Syiemlieh	
	20 mins	-Anxiety	(Non Drug)	
		-Agitation	Nursing Officer, NEIGRIHMS	
		-Delirium		
		-Dementia		

11:20-11:40 am	20 mins	Palliative sedation therapy	Dr Himjyoti Das HOD, Dept. of Anesthesiology and Critical Care, Nazareth Hospital	Dr. Dipasri Bhattacharya Professor & Head, Dept. of Anesthesiology and Pain, RGKAR Medical College,
11:40-12:00 pm	20 mins	Palliative Care for the vulnerable age groups	Dr Vikas Jagtap Associate Professor Radiation Oncology, NEIGRIHMS	Kolkatta Dr. Debjyoti Dutta Consultant Pain Management, Kolkatta
12:00-12:15 pm	15 mins	Control & treatment of side effects associated with cancer pain: -Nausea & vomiting -Constipation -Pruritis	Dr Wendy L Sailo Asst. Professor, Dept. of Anesthesiology and Critical Care, NEIGRIHMS	Dr. Umesh Badani Professor & Head AIIMS, Patna Dr. Malvinder Singh Sahi Senior Consultant & Head, Pain Management,
12:15-12:35 pm	20 mins	Ethics based decision making	Dr. Sushrut Bandopadhyay HOD, Critical Care, Amri Hospital	Rajiv Gandhi Cancer Institute & Research Center, New Delhi
12:35-12:55 pm	20 mins	Essential requirements for homecare	Dr.Lakshmi Prasad Janapali Deputy MS, Associate Professor, Department of Hospital Administration, NEIGRIHMS	Dr. Thoiba Sukham Professor and Head, JNIMS, Imphal
12:55-1:15 pm	20 mins	Use of Feeding bag(e.g., Amika Bags) and maintaining nutrition-hydration in Palliative Care	Dr Rajarshi Roy Intensivist in Amri Hospital, Kolkata	

1:15-1:35 pm 1:35-1:55 pm	20 mins	PAIN -Why do we need to treat the pain early & Adequately Assessment of Cancer pain:	Dr. Dipasri Bhattacharya Professor & Head, Dept. of Anesthesiology and Pain, RGKAR Medical College, Kolkatta Dr. Sanghamitra Bora State Lead-Palliative Care	Dr. Gautam Das Director Daradia Pain Clinic, Kolkatta
		-Concept of total pain	Assam Cancer Care Foundation(Joint initiative of Govt of Assam & Tata Trusts), Guwahati, Assam	KOIKALLA
1:55-2:25 pm		LU	NCH BREAK	
2:25-2:45 pm	20 mins	Emergencies in Palliative Care	Dr.Donkupar Khongwar Asst. Professor, Dept. Of General Surgery, NEIGRIHMS	Dr. Rituparna Barooah Associate Professor Department of Physiology,
2:45-3:05 pm	20 mins	Spirituality	Ms. Sandra Lywait Nursing Officer, NEIGRIHMS	NEIGRIHMS
3:05-3:25 pm	20 mins	Yoga & Meditation	Dr. Vijay Kumar Associate Professor NEIAH,Shillong	
			Mr Soram Chinglensana Yoga Instructor, NEIAH, Shillong	
			Dr. Darishisha Suting Lecturer, NEIAH, Shillong	
3:25-3:40 pm		TEA BREAK		
3:40-4:10 pm	30 mins	Role play-Breaking Bad News	Dr Himashree Bhattacharya Asst. Professor, Dept. Of Community Medicine, NEIGRIHMS	
4:10-6:10 pm	2hrs	Movie: Analysis & Discussion "THE WIT"	Dr. P. Bhattacharyya HOD, Dept. of Anesthesiology and Critical Care, NEIGRIHMS	

National CME cum CNE & Workshop on Pain & Palliative Care 11th August 2019

TIME	DURATION	TOPICS	SPEAKER	CHAIRPERSON
8:30-8:45 am	15 mins	WHO ladder-Old & New	Dr. Samarjit Dey	Dr. Pankaj Kundra
8:45-9:00 am	15mins	CDC on Opioid use/ over dose	Dr. Rohit Lahori	
9:00-9:15 am	TEA BREAK			
9:15-9:30 am	15 mins	Phantom Limb Pain	Dr. Pankaj Kundra	
9:30-9:45 am	15 mins	Different Pharmacological management in Cancer pain	Dr. Sunny Malik	Dr. Rohit Lahori
9:45-10:15 am	30 mins	Panel Discussion: -Morphine and other Opioids -Legal Aspects	Panelist- Dr. Pankaj Kundra Dr. Rohit Lahori Dr. Vikas Jagtap Dr. Sharon Uniki Lyngdoh Shri. Vivek Syiem	Moderator- Dr. P Bhattacharyya
10:15-11:15 pm	1 hour	3D Dissection table	Dr. A Bhattacharyya Dr. Sarah Ralte Dr. Biswajit Saikia	Moderator- Dr. Gautam Das

11:15- 2:00 pm	3hrs 15 mins	Pain control & blocks (interventional)	Dr. A. Bhattacharyya	
		-Coeliac, Splanchnic, Ganglion impair,	Dr. Sarah Ralte	
"Cadaveric	"Cadaveric	Hypogastric	Dr. Gautam Das	
Workshop"		-Stellate	Dr. Samarjit Dey	
WOLKSHOP		-Brachial plexus	Dr. Sunny Malik	
		-Gasserian, Glossopharyngeal	Dr. Pankaj Kundra	
			Dr. Rohit Lahori	
			Dr. Priyanka Dev	
			Dr. Chinmoy Roy	
			Dr. Debjyoti Dutta	
2:00 - 3:00 pm		LUNCH BREA	AK	